Airco

Airco vullen en repareren
Een airco verliest na verloop van tijd gas. Dit gas zorgt ervoor dat je airco koelt. Doordat er minder gas in de airco zit, koelt deze ook minder. Daarom is het raadzaam om ongeveer na 2 tot 3 jaar de airco van de auto een servicebeurt te geven.
Een servicebeurt van de airco houd in: Het leeghalen van het systeem. (Dat wil zeggen het gas en de olie eruit halen.) Daarna word de airco van de auto gevacumeerd (dit is een controle op eventuele kleine lekkages) Na 20minuten word de installatie weer gevuld met gas en verse olie en word UV toegevoegd (dit word gebruikt om lekkages eerder op te sporen) Mocht de airco defect zijn of lekkages vertonen dan komt dit vaak tijdens een servicebeurt naar boven.
Veel voorkomende defecten van het aircosysteem zijn: Een lekkende of geoxideerde condensor Een defecte aircopomp Een garagebedrijf die airco's vult of repareert behoort STEK gecertificeerd te zijn. Dit om verantwoord met de aircogassen R-134A en 1234YF te mogen werken. Dit omdat deze gassen schadelijk kunnen zijn voor het milieu mits verkeerd gebruikt. Stevescarservice is STEK gecertificeerd.

Tip: Zet de airco 5 minuutjes voordat je op plek van bestemming bent uit. Dan kan de airco drogen. Zo heb je minder snel kans op bacterievorming of schimmel, en dus ook minder snel kans op nare geurtjes. Tip Om de compressor in optimale conditie te houden raden we aan om de airco iedere week te gebruiken, minimaal een kwartier. Je kunt je airco ook gebruiken om je voorruit sneller te laten ontwasemen bij nat of vochtig weer.
Tip: Als je weet hoe warm de buitentemperatuur is, zorg dan dat je de airco van de auto op een maximum temperatuur verschil zet van 6 graden. Grotere temperatuur verschillen kunnen gaan zorgen voor hoofdpijn en keelpijn klachten of verkoudheid. Mocht je auto climate control hebben, dan stelt je auto automatisch zichzelf in op een optimale binnentemperatuur.